https://youtu.be/TMgmI0BUfWo

Simav’daki ortaokulların müdür, müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlere yönelik Simav Sanayi ve Ticaret Odası ve Simav Halil İbrahim Kazcıoğlu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünce Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 2017/16 nolu Genelgesi kapsamında “Meslek Eğitimin Tanıtılması, Meslek Eğitime Yönlendirme ve Rehberlik “konulu toplantı yapıldı.
İlçe Kaymakamı Türker Çağatay Halim’in başkanlığında İlçe genelindeki okulların müdür, müdür yardımcılarının ve rehber öğretmenlerinin katıldığı toplantıda sırasıyla ilçe milli eğitim müdürü Mehmet Şirikçi 2016-2017 eğitim öğretim yılının bir değerlendirmesini yaptı. Daha sonra ilçe Kaymakamı yıl sonu değerlendirmesi için mesajlarını iletti ve hatasız kazasız bir öğretim yılını geride bıraktığımızı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi. Daha sonra kürsüye gelen Simav Ticaret ve Sanayi odası başkanı Şeref Kazcıoğlu da bir sanayici olarak mesleki eğitinin önemini anlattı. Kazcıoğlu fabrika olarak çok önemli bir karar verdik. Bundan sonra kendi kalfa ve ustalarımızı çıraklıktan Mesleki Eğitim merkezimizde yetiştireceğiz. Fabrikamızdaki her ustaya çıraklarımızı zimmetleyeceğiz. Teorik eğitim okulda, pratik eğitim ise işletmemizde yapılacaktır. Çıraklık, kalfalık ve ustalık yoluyla bu mesleği edindiklerini bu noktaya da bu sayede geldiklerini ifade eden Kazcıoğlu çıraklığını yapmadığımız hiç bir işin ustalığını yapamayız dedi. Ayrıca, Kazcıoğlu ailesi olarak mesleki eğitime çok büyük önem veriyoruz. Çilesini çekerek geldiğimiz bu noktada ailemiz adına yaptırdığımız okulumuz ve çırak yurdumuz hizmet vermektedir.
Ülke genelinde 323 mesleki eğitim merkezinden sadece 5 tanesi pansiyonludur. İlçemiz için çok büyük bir avantaj olduğunu düşündüğüm bu okulumuzun yeniden yapılanma sonrasında 4 yıllık yeni bir okul oldu pansiyon kapasitesi şu an itibariyle 36 kişilik. Bu sayıyı bir kişi bile geçse Kazcıoğlu ailesi olarak yeni bir pansiyon yapma sözünü hepinizin huzurunda veriyorum dedi. Günümüzde iş ve hizmet dünyasının ve sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü tek başına okullarımıza yükleyemeyiz. Bizlerde elimizi taşın altına sokmak zorundayız. Türkiye genelinde Mesleki teknik Eğitimi özellikle işletmelere bırakma zamanı geldiğini düşünüyorum. Zaten bu hususta da organize sanayilerde işletmelerce istihdam garantili mesleki teknik okullar açılmaya başlandı dedi. Daha sonra kürsüye gelen Halil İbrahim Kazcıoğlu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Çetin Terzioğlu da Milli eğitim Bakanlığı’nın yayımlayarak yürürlüğe koyduğu 2017/16 sayılı genelgesi üzerinden Yeni Çıraklık Eğitiminin tanıtılması konusunda bir sunum yaptı. Terzioğlu konuşmasında; “Mesleki ve teknik eğitim sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından biridir. Son yıllarda meslek eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenci sayısındaki düşüşler çıraklık eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapılmasını zorunlu kılmış ve 6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 09 Aralık 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda değişiklikler yapılarak çıraklık eğitim zorunlu örgün eğitim kapsamına alınmıştır. Bu çalışmalar ile ekonomimizin temel yapı taşı olan esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyaçlarının karşılanması ve çırak öğrencilerin Ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle mesleklerini daha iyi öğrenmelerinin yolu açılmıştır.
Mesleki ve teknik eğitimde yapılan bu değişikliklerin kamu oyu ile paylaşılması ve farkındalık oluşturulması için bakanlığımızca “Çıraklık Eğitimi Tanıtım Kampanyası” düzenlenmiştir. Yeni sistemde öğrenciler; ortaokul sonrası TEOG sınavlarında aldıkları puanlarla tercihlerde bulunarak okullara yerleşecekler. Bu tercihlerin içerisinde artık 9-10-11-12. snıfları olan Mesleki Eğitim Merkezleri de olacak. Bu okullarda liselerdeki kadar ağır bir müfredat olmayacak daha çok seçtiği meslekle ilgili dersler ağırlıklı olacak. Haftada 1 veya 2 gün okulda genel ve mesleki teorik eğitim 4 veya 5 gün işletmelerde pratik eğitim verilecek. Kayıt yaptıran çırak 9. Sınıftan itibaren maaşa bağlanacak. Çıraklar asgari ücretin en az 1/3 ‘ü kadar ücret alacak. İşletmelerce verilen bu ücretin 1/3 veya 2/3’ ünü Devlet katkısı olarak işletmeler geri alacak. Çıraklar 9. Sınıftan itibaren İş kazaları ve Meslek Hastalıklarına karşı sigortalanarak küçük yaşta devletin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmış olmaktadırlar. Bu okulun 11. Sınıfı sonunda kalfalık, 12. Sınıfı sonunda da ustalık belgesi verilerek genç yaşta mesleki yeterliliği olan belgeli elemanlar haline geleceklerdir. Hatta iş yeri açma hakkına sahip olacaklardır. Bu okulu bitiren öğrenciler zorunlu temel eğitimlerini bitirmiş olacaklardır. Ayrıca Lise diploması almak için herhangi bir zorlama yapılmayacak olup bu husus isteğe bağlı olarak fark dersleri vermek suretiyle açık Liselerden alınarak üniversite yolu da açık tutulmaktadır. Bu okullarda okuyan öğrenciler de diğer okullardaki gibi bütün öğrencilik haklarından yararlanmaktadırlar. Okulumuz aynı zamanda pansiyonlu bir okul olup özellikle uzak köy ve kasabalardan günlük gelip gitme imkanı olmayanlar için bulunmaz bir fırsattır. Akademik eğitim yoluyla üniversite bitirerek iş hayatına atılmak uzun süren bir yolculuktur. Kısa zamanda hayata atılmak isteyenler için çıraklık eğitimi meslek edinmede alternatif bir yoldur dedi. Terzioğlu ayrıca; 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu ve Mesleki Yeterlilik kanunlarının da yürürlüğe girmesiyle daha da büyük önem kazanan bu husus Ben her işi yaparım devrinin bitmesi demektir. Bundan sonra mesleki eğitim almayan hiç kimse iş ve hizmet sektörlerinde ve sanayi üretimlerinde yer alamayacaktır. İş kazaları ve meslek hastalıklarında Avrupa birincisi, dünya üçüncülüğünden başka türlü kurtulamayız dedi.