Simav Organize Jeotermal Sera Bölgesi bilgilendirme ve istişare toplantısı, Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman başkanlığında Kütahya Ticaret Borsası hizmet binasında gerçekleşti.
Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Vali Yardımcısı Ali Bezirgan, Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, Çitgöl Belediye Başkanı Yüksel Ünal, KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Kazcıoğlu, Simav Ak Parti İlçe Başkanı Eczacı Ahmet Kulat, Kütahya Ziraat Odası Başkan Vekili ve Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt, Simav İlçe Tarım Müdürü Murat Tokdemir, Dört Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hakan Öztürk, KÜTBO Genel Sekreteri Yasemin Yol, STK Temsilcileri ile paydaş kurumların temsilcileri katıldı.
Çitgöl Belediyesi sınırları içerisine kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yalnızca Simav’a değil Kütahya’ya önemli bir katma değer sağlayacağını belirten Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, “Simav’daki seralarda yıllık 10 bin ton domates üretiliyor ve bu domates 365 gün seralarda yetişebiliyor. Seralarda yıllık 30 ton biber, 50 ton çilek, 200 ton salatalık yetişiyor. Kütahya genelindeki seraların yüzde 85’i Simav’da. Biz bu yüzden Simav’da Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulmasını ve bu OSB’nin de alt başlığının sera olmasını istiyoruz. Simav genelinde 319 dekar sıcak, 148 dekar da soğuk sera var. Yaklaşık 150 üretici seracılıkla uğraşıyor. Biz bu projenin yalnızca Simav’ın değil ilimizin de vizyon projelerinden biri olacağına yürekten inanıyor, destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Kütahya’nın her alanda önemli potansiyellere sahip olduğuna dikkat çeken Vali Dr. Ömer Toraman, “Kütahya, şu anda mevcut durum itibarıyla da 81 il içerisinde değerlendirildiğinde pek çok açıdan iyi noktalarda. Ancak her zaman iyinin daha iyisi var, dolayısıyla sürekli bir arayış ve ilerleme gayreti içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.Simav’a Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla birlikte örtü altı tarım faaliyeti yürütülen alanın bin dekara yükseleceğini belirten Vali Toraman, “Hâlihazırda 300 dönüm bir alanda jeotermal enerjiyle ısıtarak örtü altı tarım faaliyeti yürütüyoruz. Bunu daha da geliştirmek için jeotermal enerjiyle örtü altı tarım yapılan alan miktarını ilk miktarda bin dekara çıkarmayı hedefledik. Bu kapsamda komşu illerdeki çalışmalar incelendi, değerlendirildi. Kütahya’da böyle bir potansiyel var ve biz bunu hayata geçirebiliriz. Bu uygulanabilir ve ulaşılabilir bir proje” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt proje hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.
KÜTBO Başkanı Necati Gültekin, toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Borsa vizyon ve misyonu gereği, paydaşlarımızla birlikte ilimizi ve bölgemizi tarımsal üretim ve tarımsal ticaret açısından cazibe merkezi haline getirmeye öncülük edecek çalışmaları yapmak ve yapılan çalışmalara her zaman destek vermeye ve görev almaya hazırız” dedi.