Simav Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Toplantısına Simav İnşaat Sanatkarlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket ERGÜN, Üyeler Erman DÜNDAR, Süleyman GÖKÇEDAĞ, Hilmi GENCER, Zeki MORAL, Ahmet YENEN, Mehmet GÜZELGÖL, İnşaat Sanatkarlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Murat KARAOĞUL , Simav Ticaret ve Sanayi Odayı Yönetim Kurulu Başkanı Şeref KAZCIOĞLU, Başkan Yardımcıları Ercan GÖL ve Metin Baykara ve Simav Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter V. Ömer ÖZDOĞAN’ ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda Simav’ın iş adamları ile sanayi esnafının bir araya gelmesiyle Simav Organize Sanayi Bölgesi, Simav Organize Sera Bölgesi, Simsan Karma Kobi Sanayi ve Küçük Oto Sanayi Sitelerinin geldiği nokta, karşılaşılan sorunlar masaya yatırıldı.

Simav İnşaat Sanatkarlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket ERGÜN tarafından “Küçük Oto Sanayi Sitesinin istimlaki, kamulaştırma süreçleri, alt yapı-üst yapı çalışmalarının başlamamasından dolayı Küçük Oto Sanayi Esnafının tedirgin oluşu başta olmak üzere Küçük Oto Sanayinin sorunları” katılımcılara anlatıldı.

Simav Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ercan GÖL ve Metin BAYKARA tarafından “Simsan Karma Kobi Sanayi Sitesinin kuruluşundan günümüze yaşanan süreçler ve sıkıntılar anlatılarak şuan Bölgemizde tek üretime başlamış bir Karma Kobi Sanayi örneği olmuştur. Üretimin başladığını yalnız Simsan Karma Kobi Sanayi Bölgesine ulaşım için kullanılan yol, kaldırım çalışmalarının geldiği nokta ve bu çalışmalar esnasında yaşanan aksaklıklar” katılımcılara anlatıldı.

Simav Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref KAZCIOĞLU; Simav Organize Sanayi Bölgesi izni için Bakanlık başvurusunda gelinen nokta ve yaşanan sorunlar tek tek anlatılarak nasıl çözüme kavuşturulduğu ve hangi aşamada olduğumuzu aktararak bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan ve Ankara ayağında yanımızda olan Başta Adalet Kalkınma Partisi Kütahya Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi Av. Adil BİÇER ve diğer Kütahya Millet Vekillerimize, Kütahya Valisi Musa IŞIN’a ve Simav Kaymakamı Bünyamin KARALOĞLU ve Simav Belediye Başkanı Kübra TEKEL AKTULUN’a teşekkürlerini bildirdi.

Şeref KAZCIOĞLU; Gerek küçük oto sanayinde gerek büyük sanayicilerimizde staj yapan öğrencilerimizin sorunları ele alınarak bu çocuklarımızın stajlarının sorunsuz bir şekilde yapabilmeleri için neler yapılması gerektiği masaya yatırıldı. 06.08.2024 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde bulunan ve Başkanlığını Şeref KAZCIOĞLU’ nun yaptığı MESLEKİ EĞİTİM KURULUNDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA GURUBU tarafından ela alındı. Özellikli Küçük Sanayi Sitelerinde stajyer öğrencilerimizin çalışma ortamının nasıl iyileştirileceği, stajyerlerin sadece temizlik getir-götür elamanı olmadığı, bir çalışan elaman olarak görülmesinin sağlanması, çalıştıkları ortamlarda çok fazla argo, küfür vb. olumsuzlukların nasıl minimize edileceği ve İşverenlerinde bu konularda ellerini taşın altına sokması gerektiği tartışıldı ve bu stajyer çalıştıran yerlere sık sık Simav TSO ve Esnaf Odaları’ndan oluşan ekiple ziyaretlere gidilerek bu olumsuzlukların azaltılması gerektiği anlatıldı.

Simav Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurul Başkanı, TOBB Mesleki Eğitim Kurul Başkanı, TOBB Mesleki Eğitim Meclis Üyesi, TOBB Protokol Okulları Çalışma Grubu Üyesi olan Şeref KAZCIOĞLU Mesleki Eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlatarak günümüze kadar yapılanlarına sıraladı;

– Her Ustaya Bir Çırak Modeli: 2016 yılında Simav’ da Türkiye Geneli Pilot Uygulama olarak başlatıldı, “SENİN ÇOCUĞUN FEN LİSESİ’NE GİDECEK, BENİM ÇOCUĞUM FEN LİSESİ’NE GİDECEK BU ÇOÇUKLARIN ÖNÜNÜ KESİP GASP EDECEK ÇOCUKLARI KİM ENGELLEYECEK” sloganıyla başlatmış olduğumuz projemizin amacı suça karışmış (cepçi, balici, oto hırsızı vs.) veya suça karışma eğiliminde olan parçalanmış aile çocuklarının alınarak bu çocuklarımıza Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitimlerini tamamlayarak Projeye Destek veren İsmet Kazcıoğlu Otomotiv San. Ve Tic. Ltd. Şti gibi işyeri ve fabrikalar da ki ustaların yanına verilerek ikinci bir usta çıkarılmasıdır ve 8 senedir uygulanan bu pilot uygulama ile %70 in üzerinde başarı sağlanarak bir çok çocuğumuz suç ortamından uzaklaştırılarak meslek sahibi olmuş ve bu firmalarda birer usta olarak çalışma hayatlarına devam etmektedirler.

– Sanayide Kadın Eli Projesi: Bu projemiz özellikle eşinden ayrılmış Meslek Sahibi olamamış Kadınlarımızın Eğitimlerini sağlayarak bu kadınlarımızı İmalat Sanayide Kaynak Ustası, Pres Ustası, Forklift Şoförü gibi alanlarda birer usta olarak istihdamlarını sağlamak ve kendi ayakları üstünde durmalarını ayrıca İmalat Sanayide açık olan Mavi Yakalı Eksikliğini bir nebze azaltmak için yapıldı ve bu Proje TOBB Kadın Girişimciler tarafında çok büyük ilgi görerek bu Projenin Lansmanı TOBB Kadın Girişimciler tarafından Simav ilçemizde yapılarak Simav ve Kütahya Pilot Uygulama yeri olarak start verildi ve şuan Türkiye Genelinde 18 ilde bu uygulanmaktadır.

– Haziran 2024 tarihinde Simav’da İlköğretimden mezun olan Kız Çocuklarımızın Meslek Liselerine Kazandırılması Çalıştayı yapılmıştır. Bu Çalıştayın amacı 8. sınıftan mezun olan Kız Çocuklarımızı Meslek Liselerine özendirerek Meslek Sahibi yapmaktır. Bu Çalıştayda Simav da İmalat sanayinde çalışan (Pres Ustası, Kaynak Ustası, Boru Bükme Ustası vb.) kızlarımız, Mimar, Mühendis olan Kadınlarımız ve TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Raportörü Avukat Aslı PARMAK’ın katılımıyla gerçekleştirerek yaptık ve Türkiye Genelinde özellikle TOBB da ve Milli Eğitimde çok ses getirdi ve bu projemizin çalışmaları devam etmektedir.

– Mesleki Eğitim Anaokulunda Başlar: Temmuz 2024 PYK Toplantısında hayalim olan anaokulu öğrencilerinin baretlerini giyerek önlüklerini takarak Sanayiyi gezmesi ve Mesleki Eğitimi Anaokulundan öğrencilerimize sevdirme hayali ile ortaya çıkan projemiz oda personelimiz tarafından geliştirilerek Okul öncesi öğrencilerimize Mesleki Eğitimi tanıtma, sevdirme vb. çalışmalar için bir Simülasyon Merkezi Kurularak bu çocuklarımıza oyun eşliğinde bu Merkezlerde Mesleki Eğitimi sevdirerek bu çocuklarımızı Mesleki Eğitim Ahlaki ve disiplini ile büyütmek Meslek Hayatına atılmak isteyenleri bilgi sahibi yapmak ve çağımızın hastalığı olan telefon, tablet vb. bağımlılığından kurtarmayı amaçlamaktayız ve bu kurulacak Merkez için Çeşitli Kurum Kuruluşlara Proje hazırlanmaya başlanmış ve başvuru tarihleri geldiğinde başvurular verilerek buraların Finansmanı da Hibe yoluyla almayı hedeflemekteyiz.

Başkan ERGÜN; Simav Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref KAZCIOĞLU ve Yönetim Kurulu Üyelerine ev sahipliklerinden ve Mesleki Eğitimin alanında yaptıklarından dolayı Simav İnşaat Sanatkarlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası adına teşekkürlerini iletti ve bundan sonraki süreçte her türlü yardım ve desteğe “Ben ve Yönetimimin hazır” diyerek bildirdi.

Simav Yönetim Kurulu Başkanı Şeref KAZCIOĞLU, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket ERGÜN ve Yönetim Kurulu Üyelerine geldikleri ve Simav için yaptıklarından dolayı teşekkürlerini bildirerek toplantıyı sonlandırdı.